Stichting
Bomen in Jouw Buurt
Wij voelen ons als boomliefhebbers betrokken bij de natuur, juist ook in de stad. We delen onze kennis graag belangeloos met iedereen.
Bomen zijn van levensbelang, letterlijk: ze leveren zuurstof, maar zijn ook onmisbaar voor waterregulatie, koolstofopslag, biodiversiteit, bodembehoud, temperen van stadshitte, om maar enkele aspecten te noemen.
Soortenrijkdom in parken en plantsoenen, maar ook daarbuiten, is essentieel voor het welzijn en welbevinden van burgers. Wie gaat zich laven aan een productiebos, waar alle bomen van één soort zijn en keurig in het gelid staan?!
Betrokkenheid van burgers is ook van levenbelang, voor de bomen! Het spreekwoord luidt: Onbekend maakt onbemind. Er zijn allerlei burgerinitiatieven om bij behoud van monumentale bomen een zorgvuldige afweging te helpen maken, en dit niet alleen aan planologen over te laten. Wij dragen ons steentje bij door kennis aan te reiken over houtige gewassen. Educatie staat voorop. We doen dit via cursussen en via bomenkaarten.
Wij stellen ons ten doel een bomenkaart te publiceren voor zoveel mogelijk gemeenten in Nederland. Wij doen dit op basis van een bomenbestand dat door de gemeente als open data gepubliceerd wordt, en actueel wordt gehouden. (open data zijn vrij beschikbare en herbruikbare gegevens)
Wij stellen ons ten doel om specifieke bomenkaarten te publiceren voor parken, arboreta en andere boomsoortenrijke gebieden, met aanvullende informatie over het gebied, op basis van eigen determinatie en/of locale kennis. We doen dit daar waar lokale vrijwilligers bereid zijn dit te helpen realiseren. Wij organiseren dit zelf in Leiden en omliggende gemeentes, maar helpen graag om soortgelijke initiatieven buiten die regio mogelijk te maken.
Wij stellen ons ten doel om veelzijdige informatie over bomen middels cursussen aan te bieden.
Stans' Bomencursus
Veruit de eerste activiteit was en is de bomencursus die al sinds 1996 elk half jaar gehouden wordt voor regio Leiden en omgeving. Elke cyclus bevat 3 lezingen op dinsdag (in Oegstgeest) en op zondag gevolgd door een excursie. Die zijn deels in de regio Leiden, deels ver daar buiten.De cursus kent een heel stabiele bezetting, zowel qua organisatoren (die zich het 'B-team' noemen ), alsook cursisten, die vaak al jaren elk seizoen opnieuw intekenen. Drie van onze bestuursleden zijn ook organisator en gids bij deze cursus.
Bomenkaarten
Geinspireerd door deze bomencursus namen twee cursisten in 2018 het initiatief om een bomenkaart te maken van Historische Begraafplaats Groenesteeg in Leiden. IVN-gids Carolina Jost bracht daar alle bomen (ruim 400) op naam. Haar partner Erik Zachte bouwde een interactieve website bovenop OpenStreetMap.
De vonk sloeg over naar cursusleiders en andere cursisten om ook deel te nemen. Inmiddels zijn voor 14 parken in Leiden en omgeving alle bomen en soms ook veel struiken gedetermineerd en opgemeten.
We publiceren deze bomenkaarten op openbomenkaart.org (deze website).
Kennis over de bomen en hun plaats in het plantenrijk (taxonomie) zit vooral in de hoofden van Hans van Daalen, Sjaan van Agtmaal en Essi Laine.
Aanvullende informatie over de bomen komt o.a. uit Wikipedia, beeldmateriaal uit Wikimedia Commons, kaarten uit OpenStreetMap.
Misschien wil je vooral weten wat voor bomen er in je straat staan. Top!
Misschien ben je natuurgids, en wil je jouw bomenexcursie ondersteunen met aantrekkelijke documentatie. Top!
Misschien ben je medewerker groenvoorziening bij een gemeente, en wil je laten zien groot de soortenrijkdom in jouw gemeente is, of in het park dat je onderhoudt. Top!
Hier vind je de handleiding om bomen met iPhone app 'Go Map!!' op te voeren. (beta) (versie in het Engels volgt, evenals versie voor Android app Vespucci)
vlnr: Sjaan, Essi, Hans, Wiro |
Erik viert met het nieuwe bestuur de oprichting van de stichting op 10 juni 2023 |
Het rekeningnummer van 'Stichting Bomen in Jouw Buurt' voor giften is NL 36 TRIO 0320 7061 25.
Onze stichting heeft geen ANBI status.
Credits: Achtergrondfoto: Kristian Peters @CC BY-SA 4.0