Wat vind je op OpenBomenKaart?

OpenBomenKaart (ook wel OBK) is een website (www.openbomenkaart.org) waar je te weten kan komen wat voor bomen er in jouw straat of het park in jouw buurt staan. Sommige kaarten laten ook struiken zien, zoals hier in het Burgermeester Berkhoutpark in Voorschoten.


 

Cirkels
Elke cirkel op de kaart staat voor één boom (zwarte rand) of struik (witte rand).

De kleur van de cirkel zegt iets over tot welke familie de boom- of struiksoort behoort.

Infobox
Als je op een cirkel klikt krijg je in een kader meer informatie over de boom te zien.

Vaak is naast de soortnaam ook vermeld hoe dik de stam van elke boom is, soms ook hoe hoog de boom is, en in welk jaar de boom geplant is, en veel meer.

De beschikbare informatie wisselt per kaart, en hangt onder andere af van wie de gegevens voor de kaart afkomstig zijn: Vrijwilligers? Gemeente?

Talen
De wetenschappelijke soortnamen is altijd voorhanden, vaak aangevuld met namen in moderne talen (Nederlands, Engels, Duits, Frans en/of Spaans).

Links
Er zijn links naar Wikipedia (soms in meerdere talen). Daar kun je veel meer lezen over een boomsoort.

Ook zijn er links naar Wikipedia's beeldbank Wikimedia Commons. Op Commons vindt je heel veel foto's. Van de boom als geheel (met een moeilijk woord de habitus), maar ook detailfoto's van bloemen of katjes, vruchten of noten, een enkel blad, etc.


Wikipedia
 
Wikimedia Commons

Tellingen
Klik icoon 'Index en tellingen' en er verschijnt een zijpaneel met foto's per geslacht, en aantallen per geslacht en per soort of cultivar binnen dat geslacht. Als je de foto of een naam aanklikt gaan de bomen die het betreft op de kaart knipperen.

Je kunt de sortering wijzigen door op de groene tekst te klikken, van aantal, naar geslacht, naar orde/aantal.

Soms is de lijst van soorten binnen een geslacht heel lang, dan krijg je de vijf meestvoorkomende soorten te zien, en de mogelijkheid uit te klappen naar de hele lijst.

Iconen

Toon wel/niet iconen op de kaart voor markante punten
Zoom in/uit en toon alle bomen op de kaart
Zoek een enkele boom op id (= nummer) of zoek op soortnaam 
Kies achtergrondkaart

Terug naar begin

Wie maken OpenBomenKaart?


De website wordt gebouwd door vrijwilligers. Er is een webpagina (colofon) waar de meest actieve vrijwilligers bij naam en activiteit genoemd worden.

Daarnaast maken we kaarten aan de hand van openbare bronnen. Dit is meestal een gemeentebestand, mits dit expliciet als open data gepubliceerd is. Vaak vinden we die bestanden op overheid.nl. Die bestanden worden actueel gehouden door de afdeling groenbeheer van een gemeente. Onze hartelijke dank daarvoor. We hopen dat de OBK kaart ook weer van nut is voor de makers van het bestand.

Natuurlijk 'staan we op de schouders van reuzen' (om met Isaac Newton te spreken). Voor achtergrondkaarten die we gebruiken zie colofon.


Terug naar begin

Hoe kan ik meedoen?

Fijn dat je zo enthousiast bent. 🙂

Help gemeentelijke bomenbestanden te 'bevrijden'

Je kunt ons bijvoorbeeld helpen door in contact te treden met een gemeente, bijv. afdeling voorlichting en/of groenvoorziening, en te vragen of ze een bomenbestand hebben (zou altijd zo moeten zijn) en of ze dat willen delen als open data. Officieel zijn ze zelfs verplicht om bestanden open data te maken, waar dat zinvol is en haalbaar is (maar vriendelijk voorstellen zal beter werken dan op je strepen staan). Voor een lange (en wat droge) tekst over waarom en hoe, zie deze uitleg.

Maar het beste kun je eerst contact opnemen met ons via email (zie beneden), dan kunnen we je hierbij assisteren.

Of zet zelf bomen op de kaart

Hoe dat in zijn werk gaat leggen we uitgebreid uit op onze wiki. Maar hier eerst in het kort:

Opmeten
We meten elke boom op. Meestal met een rolmaat, om de dikte van de stam te bepalen. Ook met een smartphone omdat die gps signalen (positiegegevens van satellieten) ontvangt, waar je de plaats op de kaart heel precies mee kan vaststellen (nou ja, tot op een paar meters nauwkeurig, de nieuwste generatie smartphones kan het nog veel preciezer, maar die zijn nu nog voorlopers en daarom duur).

Intekenen

We tekenen de boom in op een papieren kaartje en voeren de gegevens thuis in op OpenStreetMap (of plaatsen het meteen in OSM met een app). Bij dat nieuwe punt (nieuwe node, OSM heeft alles graag in het Engels) kun je vervolgens allemaal tekstvelden (tags) toevoegen, waarmee je de boom pas echt op de kaart zet:

  • Is het een naaldboom of een loofboom?
  • Wat is de wetenschappelijk naam?
  • Wat is de diameter van de stam op 1.3 meter van de grond, (ongeveer 'borsthoogte')?
  • Is de boom bladverliezend in de winter, of altijd groen (veel naaldbomen, behalve bijv. de larix).

Zo vullen we boom voor boom (node voor node) de OSM database. De volgende dag, als OSM zijn kaarten heeft ververst, staan er weer paar extra groene stippen op de kaart.


De kaart zoals hij in OpenStreetMap getoond wordt. Groene cirkels voor bomen, struiken worden niet getoond (maar staan wel in de database)

Bestand aanmaken

Zo nu en dan halen wij alle gegevens uit OSM voor een bepaald gebied, bijvoorbeeld een park. En slaan dat als apart bestand op onze eigen server op. Als je openbomenkaart.org (OBK) bezoekt en op de foto van dat park klikt haalt OBK het nieuwe bestand op van onze server en tekent aan de hand daarvan voor elke boom een cirkel op de kaart, voor dikke bomen een grotere cirkel. De boomsoort, of eigenlijk het geslacht (genus), bepaalt wat voor kleur die cirkel krijgt.

De kaart zoals hij in OpenBomenKaart getoond wordt.
Cirkels met witte rand zijn struiken, te veel en te klein om ook de soortnaam af te drukken (die zie je als je op de cirkel klikt).


Terug naar begin

Ook mooi

Er zijn heel veel websites over bomen. We lichten er enkele uit die zich op een breed publiek richten:

Ook interessant


Contact: Je kunt ons via email bereiken.