Uitnodiging aan bomenliefhebbers

Beste liefhebber,

We willen je uitnodigen mee te doen met de activiteit op maandag 6 juni 2022: het opmeten van de stamomvang en hoogte van de bomen in de Burcht en op de Burchtheuvel in Leiden.


We doen dit is samenwerking met het project European City of Science Leiden2022.

Ons doel is om de bomen op een interactieve kaart te zetten: als je in die kaart op een cirkel klikt, krijg je in een pop-up venster te zien om welke soort boom het gaat, wat de omvang is van de boom, zo mogelijk ook in welk jaar hij is aangeplant, en vaak ook een afbeelding van de soort. Als je in de legenda van die kaart op een boomsoort klikt gaan alle betreffende bomen in de kaart knipperen. Op deze wijze zijn de bomen in diverse parken al op de kaart gezet, zoals je op onze website kunt zien.

Voor de OpenBomenKaart van het Burchtgebied maken wij ook gebruik van de gegevens uit het bomenbestand van de gemeente Leiden. Echter: deze gegevens zijn niet altijd volledig, en soms onjuist of achterhaald. Zo zijn stamomvang en hoogte door de gemeente niet altijd bijgehouden.

Wat wij doen is – met andere woorden – ‘crowd sourced gegevensvalidatie’. Op die manier willen we nog veel meer bomen in Leiden op een aantrekkelijke en verantwoorde wijze in beeld brengen, zodat je met al die bomen nader kennis kan maken.

Om deel te nemen aan de activiteit heb je geen specifieke bomenkennis nodig.

Wij verzorgen de benodigde opmeetmaterialen. Je krijgt een gebiedskaart, en een formulier waarop je aantekeningen kan maken.

Programma:

09.45 – 10.00 uur  Ontvangst bij de toegangspoort tot de Burchtheuvel
10.00 – 10.15 uur  Uitleg over de OpenBomenkaart en over de activiteit
10.15 – 11.00 uur  Opmeten, in drie of vier groepen
11.00 – 11.30 uur  Bespreken van de resultaten
11.30 – 12.00 uur  Napraten met een drankje aangeboden door de organisatie

We zien uit naar je komst op 6 juni 2022!
Je kunt je aanmelden via een email naar openbomenkaart@gmail.com
Er is ruimte voor ongeveer 25 deelnemers.

Foto Burcht: Ellywa @CC-BY-SA 3.0 (2003)