Openbomendag 2022 in Leiden

Beste bomenliefhebber,

Vijftien vrijwilligers hebben op maandag 6 juni 2022 de bomen en struiken op de Burchtheuvel in Leiden opgemeten. Dit was een activiteit in het kader van European City of Science Leiden2022.

Het resultaat is een interactieve kaart. Een uitleg over het ontstaan van park De Burcht zal nog volgen.

Als je in die kaart op een cirkel klikt, krijg je in een pop-up venster te zien om welke soort boom het gaat, wat de hoogte en omvang is van de boom en vaak ook een afbeelding van de soort.

Als je in de legenda op een boomsoort klikt, gaan alle desbetreffende bomen in de kaart knipperen. Op deze wijze al diverse parken op de kaart gezet, zie overzicht.

Voor de OpenBomenKaart van het Burchtgebied maken wij ook gebruik van de gegevens uit het bomenbestand van de gemeente Leiden. Echter: deze gegevens zijn niet altijd volledig, en soms onjuist of achterhaald. Zo zijn stamomvang en hoogte door de gemeente niet altijd bijgehouden. Wat wij doen is – met andere woorden – ‘crowd sourced gegevensvalidatie’. Op die manier willen we nog veel meer bomen in Leiden op een aantrekkelijke en verantwoorde wijze in beeld brengen, zodat je met al die bomen nader kennis kunt maken.


Foto Burcht: Ellywa @CC-BY-SA 3.0 (2003)