Leiden Rembrandtpark


Voor grotere weergave: klik op de foto

Het Rembrandtpark wordt door het Noordeinde verdeeld in twee delen. Het noordelijke en zuidelijke deel verschillen qua bomen en opzet. In het zuidelijke deel (langs de Witte Singel) vind je vooral veel fruitbomen, beuken en kastanjes. In het noorden (bij de voormalige Zeevaartschool) is er meer ruimte tussen de bomen en vind je een gedenksteen aan de Weddesteeg. Op deze plaats werd in 1606 Rembrandt van Rijn geboren, aan wie dit park is opgedragen.

Wie ook weer?

 

  Noordelijk deel

'De kleine Rembrandt', Stephan Balkenhol (1957, Fritzlar, Duitsland)

Rembrandtplaats en Rembrandttuin

Rembrandtplaats en Rembrandttuin

zitjes bij Weddesteeg

Molen De Put en Rembrandtbrug

Fie is blij met de openbare tapkraan. Er staan er al 18 in Leiden (augustus 2022)

aan Noordeinde het oude gymnasium

Molen De Put en Rembrandtbrug

De Julianalinde, een zomerlinde, werd aangeplant ter ere van de geboorte van de latere koningin Juliana (1909-2004). Vanwege zijn relatief grote bladeren wordt hij ook wel de grootbladige linde genoemd.

Bij ingang Noordeinde

 

  Zuidelijk deel

Fagus sylvatica 'Riversii' (beuk) voor het oude gymnasium aan Noordeinde

Taxodium distichum (moerascipres)

Verbascum thapsus (koningskaars)

Platanus × hispanica (plataan)

Het park wordt steeds diverser. Een 5 sterren bijenhotel verschaft een onderkomen aan wilde bijen (waaronder hommels) en ook andere insecten en spinnensoorten. Er zijn ook nog kleine nestkastjes voor de grote wolbij op andere plekken (die houdt van rust). Er is met opzet geen behuizing voor honingbijen, omdat dat gecultiveerde soorten zijn die concurreren met de wilde bijen. Er komen wel honingbijen vanuit kasten uit de omgeving foerageren.

Dit alles op initiatief van bewoner Martijn Wegman, die veel van insecten weet.

In november 2022 heeft Martijn Wegman ook een 'kraamkamer' geplaatst waar vleermuizen hun jonge kroost kunnen vertroetelen. Tot nu toe zijn er dwergvleermuizen gesignaleerd.

De meeste vleermuizen zijn insectivoor of frugivoor (fruit-eters).

De tuin is nu onderdeel van het Singelpark, maar wordt al sinds eind vorige eeuw door bewoners onderhouden, sinds 2017 met officiele goedkeuring van de gemeente.



Penisplant

Bloeiende catalpa
Klik voor grotere weergave

Frank en Patricia Plevier kwamen in 1997 wonen, en begonnen weldra de woestenij voor hun huis te ontginnen. Patricia is onvermoeibaar aan het spitten en hakken geweest, en heeft de tuin rijp voor beplanting gemaakt. In het begin waren dat voornamelijk hortensia’s.

Het plantgebied werd allengs groter. Buren werden steeds enthousiaster voor de transformatie die zich voor hun ogen afspeelde. Een (inmiddels overleden) buurvrouw Attie van Hall met groene vingers sloot zich aan bij de 'herinrichting' en heeft zich jarenlang ontfermd over het deel voor haar appartement.

Bijna twintig jaren later, in 2017, werd Patricia, die al die jaren de drijvende kracht achter dit vergroeningsproject is, benaderd door de gemeente Leiden, met het voorstel een convenant (pdf) af te sluiten over het groenbeheer.

Patricia ('liever geen foto') en Frank moesten vooral blijven doen wat ze al zo lang deden, maar nu met officiële goedkeuring, en dank voor het werk wat ze de gemeente al zo lang uit handen namen.

Er is een hechte samenwerking met de singelpark vrijwilligers ontstaan, die om de twee weken veel werk verzetten om dit park (en ook de andere singelpark onderdelen) is goede staat te houden.

Een van de opmerkelijkste aanplanten is deze zwarte vlier. (achterin)

Nadat twee monumentale bomen achter hun huis aan ziektes bezweken waren, tekende Frank Plevier vier van de overgebleven bomen. 'Die hebben ook niet het eeuwige leven'.


Kastanje

Plataan

Taxus
Klik voor grotere weergave

De tuin is ook een zoete inval voor onze gevederde vrienden. Mezen, mussen, gaaien, spechten en halsbandparkieten weten het park te vinden.

Vooral de halsbandparkieten doen zich met veel kabaal te goed aan de lange peulen van de Catalpa.

Ook egels hebben het er naar de zin. Ze zijn vaste bezoekers van de terrassen van de omwonenden.

Martijn Wegman ontdekte een nest van drie, en maakte deze foto. Patricia zet regelmatig een schoteltje water en egelvoer voor ze neer.

Kruispunt Witte Singel / Noordeind


Credits

Bloemenfoto's @Patricia Plevier
Singelparkgroep @Nelleke den Ouden
Koolmees @Patricia Plevier
Catalpa bignonioides (trompetboom) @Jerzy Opioła CC BY-SA 4.0
Egeltje @Martijn Wegman

Over het park Leiden stad van ontdekkingen

Overige foto's zijn van Erik Zachte (vrije licentie: CC0)


Terug naar bomenkaart